Топлият въздух има тенденция да се издига, съответно, извън помещението през покрива. Следователно, за да се намалят загубите на топлина, е задължително да се изолира. Изолацията на покрива със собствените си ръце е доста проста. Основното нещо е да изберете правилния материал и в процеса на монтаж да вземете предвид спецификата на вида на покрива.

Назначаване на изолация
Обикновено покривите се изолират за една от двете цели – да се намалят загубите на топлина, когато таванското пространство не се използва, или да се използва като жилищно пространство.

В първия случай ще бъде достатъчно да изолирате тавана със студен покрив. В същото време самият покрив не може да бъде изолиран. Но таванското пространство ще остане студено. Може да се използва като сервизно помещение.

Ако таванското помещение ще се използва като жилищно помещение (мансарда), е необходимо да се извърши изолация на покрива отвътре, както и да се постави топлоизолационният материал на пода. В същото време не само покривът е задължително изолиран, но и фронтоните, както и други структурни елементи на покрива.

 

Видове покриви
В процеса на изолация е изключително важно да се вземе предвид дизайнът на покрива. В зависимост от характеристиките му се определят материалът и начинът на изолация. На снимката на изолацията на покрива можете да видите опциите за изолация на покриви от различни видове.

Най-лесният начин да изолирате навесен покрив, защото има плоска повърхност. С изолацията на двускатен покрив също обикновено няма трудности.

 

Но с наклонен покрив е малко по-трудно, тъй като тук е важно да се изолира не само всеки наклон, но и да се осигури топлоизолация на преходите между тях.

Технология за затопляне
Изолацията включва изграждането на структура от няколко слоя. Това включва външна хидроизолация, директен топлоизолационен слой и вътрешна пароизолация. Върху хидроизолационния слой можете допълнително да поставите ветрозащитен материал, който позволява парата да преминава.

Топлоизолационният материал има определено тегло, така че е необходимо да се вземе предвид носещата способност на конструкцията. Тя трябва да е достатъчна за натоварването, създадено от изолацията.

 

Независимо от покривната конструкция, изолацията трябва да се извършва на слоеве, образувайки така наречения „покривен пай“. Най-горният слой е самият покривен материал.