В сегмента на достъпни и приемливи покривни материали едни от най-популярните са ондулин (битумен европлот) и велпапе. Въпреки че и двата материала са известни със своя дълъг експлоатационен живот, надеждност и устойчивост на атмосферни влияния, между тях има някои разлики, които могат драстично да повлияят на избора на купувача. Ето защо, за да не направите грешка, преди да отидете в магазина, трябва да имате пълно разбиране за характеристиките на всеки от покривните материали.

естетически качества.
Вълнообразната форма на ондулин, в сравнение с „плоската“ велпапе, изглежда много по-красива и солидна. По-специално, битумните шисти изглеждат добре на покривите на частни къщи, беседки и други нискоетажни сгради. Ондулинът обаче има много оскъдна палитра от цветове и в крайна сметка избледнява на слънце, ставайки по-лек от първоначалния си вид.

Велпапето има голямо разнообразие от цветове, но самата му текстура има донякъде „технически“ вид, така че по-често се използва за подреждане на промишлени сгради или леки търговски сгради.

Устойчивост.
Листовете от велпапе са чувствителни към влага и корозират, поради което леки механични повреди могат да се превърнат в сериозен теч. Също така, металната повърхност на велпапето в горещия сезон става много топла, насочвайки топлината в пространството под покрива, т.е. ако къщата има таван, определено ще е необходима висококачествена топлоизолация на покрива.

Ондулинът, за разлика от велпапето, не корозира, но сам по себе си е доста крехък материал. Дори по време на процеса на инсталиране не се препоръчва ходене върху плоча, тъй като може да не издържи теглото на човек. Също така, поради битумната основа, ондулинът има слаба огнеустойчивост, докато велпапето принадлежи към категорията на незапалими материали. По този начин не трябва да се използва за подреждане на бани, сауни и други сгради с отопление на печки, в противен случай ще е необходимо изграждането на висока тръба с искрогасител.

Допълнителни характеристики.
Декингът е един от най-шумните материали на пазара днес, което в някои случаи налага задължителното полагане на звукопоглъщащ слой. При битумните керемиди всичко е точно обратното – нито дъжд, нито сняг, нито градушка могат да нарушат уютната атмосфера на тишина в къщата.

Продължителност на операцията.
Срокът на експлоатация на велпапето и ондулина варира между 45-55 години. Въпреки това на руския пазар често се срещат фалшификати на ондулин, които са почти три пъти по-ниски от оригинала по отношение на устойчивост на износване и здравина. Въпреки това, на официалния уебсайт на Onduline можете да намерите списък с препоръки, по които се идентифицира оригиналът.

Технология на монтаж.
И двата материала имат много проста инсталационна технология, която, ако има инструкция, няма да създаде трудности дори за тези, които никога преди не са се занимавали със строителство. Въпреки това, полагането на ондулин е малко по-лесно поради компактните размери на материала, докато велпапето се доставя в големи плочи, което може да причини някои трудности при повдигане и преместване на профили.