Покривът на вашата къща / вила / вила / баня тече на сайта – какво може да причини течове и как да отстраните този проблем? Нашата статия ще разкаже за това.

Какви са причините за теча?

· Неправилен монтаж на покрива.

Използване на стар (използван) строителен материал.

Хидроизолацията е изтекла, в подовата настилка е използван грешен тип уплътнение, плочата се е спукала (за покрив от шисти) или керемидите са се напукали (в мек покрив) …

Причините могат да се изброяват и изброяват. Но наистина, какво да правите, ако покривът тече?

В първия случай виновни са строителите, а може би и проектантите, така че покривът ще трябва да бъде препокрит, с цялостна хидроизолация и т.н.

Вторият случай е ярък пример за поговорката „Скъперникът плаща два пъти“, тъй като използваните шисти и метални керемиди категорично не са подходящи за вашата нова сграда, тъй като покривът е един от важните структурни компоненти на вашия дом, осигуряващ максимална безопасност за твоя живот. В противен случай нищо добро, освен закърпване на стари дупки и в резултат на това повторно полагане, не ви блести.

В други случаи въпросът „Какво да направя, ако покривът тече?“ може да се посъветва следното:
Ако течът е незначителен (малки дупки и т.н.), тогава някои съветват просто да запечатате дупките със силиконов уплътнител – за разлика от монтажната пяна, тя няма да „набъбне“ след следващия дъжд и няма да счупи покрива ви на мястото на разпенване / уплътнителни отвори. Въпреки че уплътнителят не е панацея и може да се прибегне до него само ако дупките са много малки. Същото важи и за „течните нокти“, освен това ще трябва да поставите пергамин или покривен материал.

За мек покрив най-подходящ е битумен мастик – просто покрийте течовете със шпатула, след като ги разпените.

Можете да опитате да запечатате дупките с универсален самозалепващ се уплътнител: нанесете го между плочките, отстранете филма. Самото уплътнение ще се разшири и ще запълни дупките, но също така ще трябва да поставите слой филм за събиране на конденза.

Можете също така да направите следното: поставете пръти под покрива – допълнително под старите монтажни отвори и затегнете металната керемида към тях на мястото на самонарезните винтове. В същото време направете уплътнения в местата на закрепване и ги намажете с уплътнител.

Какво да направите, ако покривът на банята тече? Майсторите не съветват използването на покривен материал за отстраняване на течове – това води до истински „парников ефект“. Освен това, ако вашата баня е изградена от заоблени трупи, тогава дърво, напоено в резултат на проливен дъжд, ще изтече – и нищо не може да се направи по въпроса. Дървото има тенденция да абсорбира влагата и след това да изсъхне.

Надяваме се, че нашите съвети могат да ви помогнат, когато не знаете какво да правите, ако покривът ви тече.