Течният битум е материал, който се използва активно в повечето строителни процеси поради редица свои уникални качества. Освен всичко друго, битумът има отлични водоотблъскващи свойства, което му позволява да се използва като хидроизолационен материал за покриви.

Основни свойства:
наличност на материала и лекота на използване;

най-висока адхезия;

водоустойчивост, което прави течния битум отличен материал за покриви;

възможност за използване в различни климатични зони, поради устойчивост на температурни крайности;

ниска електропроводимост;

издръжливостта както на самия материал, така и увеличаването на експлоатационния живот на основата;

ниска цена.

Използването на течен битум за покривна хидроизолация
Притежавайки всички изброени свойства, течният битум често се превръща в избор на специалисти при извършване на покривни работи, не по-ниски, а понякога дори по-добри по качество от по-скъпите колеги.

Важно е да знаете, че битумът не може да бъде основно покритие, той често служи като допълнителен защитен слой между покривния материал, който може да бъде всякакъв валцуван материал, и таваните на покривния наклон. В същото време течният битум значително подобрява хидроизолационните характеристики на покрива като цяло. Така че, ако покривът е повреден, битумът е в състояние да предотврати или намали отрицателния ефект от влагата, навлизаща в повърхността.

За допълнително подобряване на хидроизолацията се използва следната тънкост: към битумната смес се добавя разтворител на петролна основа или дизелово гориво.

Секвениране
повърхността се подготвя за нанасяне на материала, като се почиства от прах, мръсотия и други чужди елементи;

течният битум се нагрява, докато е много важно да не се прегрява, веднага щом повърхността на битума стане гладка и лъскава – време е да се захванем за работа;

в отделен контейнер се извършва нагряване и след това смесване с нагрят битум, дизелово гориво или друго вещество, традиционно използвано за тези цели, в резултат на модификация битумът става много по-устойчив на температурни крайности;

бързо нанасяне на сместа върху подготвената повърхност с помощта на моп или валяк, в зависимост от повърхността (няма повече от 3 минути за този процес, тъй като веществото се втвърдява много бързо).

Състав на течен битум
Съставът на течния битум съдържа главно останки от естествени скали, като торф, нефтопродукти, въглища и катран. Въпреки че съставът може да варира значително в зависимост от вида и приложението на битума, той винаги е наситено черно вискозно вещество на вид.