В съвременния свят има огромно разнообразие от всички видове покриви. Но ако не вземете предвид различни дизайнерски или архитектурни изкушения, тогава можете да разделите видовете покриви на три основни категории.

Видове покриви
Навес
Това е най-простият тип покрив. Обикновено се използват в малки сгради, складове, гаражи. Различава се в ниската себестойност и простотата на конструкцията.

фронтон
Това е най-често срещаният тип покрив. Използва се в жилищни сгради. Това може да е топла версия с последващо подреждане на тавана. По цена е в средната категория.

Четири наклона
От тези опции се счита за най-трудният за изпълнение. Прилага се върху големи площи на конструкции. Този дизайн може да има много опции, които могат да имат платформи за гледане, балкони и други различни варианти.

Монтаж на Mauerlat
Преди да инсталирате покривната конструкция, ще трябва да инсталирате Mauerlat. Изработена е от дървен материал 150х150 мм. При малки размери на покрива е възможно да се използва греда със сечение 150×100 mm.

Монтаж на фермовата система
Монтажът на гредите зависи от формата на покрива, който искате да изградите. Има няколко начина за закрепване на гредите към Mauerlat. Възможно е поставяне на греди и закрепване с пирони. Има метод на монтаж с помощта на скоби.

Монтаж на хидроизолационен филм
След като монтирате гредите, трябва да продължите с монтажа на хидроизолационния филм. Монтира се отдолу нагоре, припокривайки долния лист с 5-10 см. Филмът се закрепва с малки пирони или строителен телбод.

Устройство за решетка
След монтирането на филма трябва да се извърши работа върху летвата на покрива. За това се използват дъски със сечение 100×25 mm. Летвата се закрепва към гредите с пирони 100 мм.

Монтаж на покрив
След като завършите работата по монтажа на щайгата, трябва да продължите директно към монтажа на покрива. В зависимост от избора на покрив има различни методи за закрепване. Принципът им е същият. Отгоре надолу, отдясно наляво.