Правилният монтаж на коминната тръба е ключът към бързото и цялостно отстраняване на дима, както и на вредните продукти от рециклираното гориво. Рационално оформеният дизайн гарантира високо ниво на пожарна безопасност на сградата, а също така повишава ефективността на преноса на топлина от печки и камини. Надеждност, практичност, функционалност, както и висока устойчивост на въглеродни атаки са основните изисквания, на които трябва да отговарят съвременните комини от ново поколение. Монтажът на коминна тръба включва използването на огнеупорни тухли, висококачествени азбестоциментови или метални тръби.

 

Препоръки на професионален майстор

• Преди да инсталирате функционални коминни тръби от огнеупорни материали върху солидна основа в близост до сградата, те трябва да бъдат внимателно изолирани.
• Диаметърът на тръбата, която отвежда дима, трябва да бъде по-широк от изходящата тръба на нагревателния модул.
• Когато изчислявате дължината на конструкцията, трябва да вземете предвид дълбочината на последователните връзки на отделните елементи.
• Ако покривът е направен от материали, които нямат специална противопожарна защита, коминът трябва да се издига на 1–1,5 m над билото.
• При монтажа на комина, изпълнителят трябва да спазва безопасно разстояние от архитектурните елементи на сградата, които са лесно запалими.

 

Монтаж на коминна тръба със собствените си ръце

За да изведете комина навън, използвайте метални тръби от неръждаема стомана. Минималното разстояние от тръбата до незащитените материали трябва да бъде най-малко 15 сантиметра.

Долният сегмент на тръбата трябва да бъде надеждно фиксиран в керамичен или тухлен комин и след това да се подготви спретната дупка в щайгата, която да я преведе през покрива.

 

Тръбните секции трябва да бъдат свързани, като се започне от дъното и се движи нагоре, докато структурата се простира отвъд дупката в щайгата. За да се елиминира рискът от навлизане на влага в изолацията, всеки следващ сегмент трябва да приляга плътно към коляното на предишния.

Съединенията на коминната тръба трябва да бъдат закрепени със скоби. В този случай ставите на секциите трябва да бъдат обработени със специален уплътнител.

На всеки 2 метра коминът трябва да бъде фиксиран към стената със скоби.

На покрива тръбата на комина трябва да бъде фиксирана с нитове. Инсталирането на висококачествена хидроизолация ще поддържа херметичността на монтажа.

За безопасност на закрито, коминът трябва да бъде поставен в топлоизолационна кутия.

За да се предотврати навлизането на валежи, както и отпадъчни продукти от птици в тръбата на комина, горната му част трябва да бъде под надеждна капачка.

За цялостно почистване на дъното на комина експертите препоръчват да се направи врата или да се оформи подвижен сегмент от конструкцията.

След като цялата работа приключи, можете безопасно да затоплите печката или камината. Ако пламъкът се насочи към тръбата на комина, тогава има тяга, монтажът е правилен и можете безопасно да използвате инсталираната конструкция.

Така че инсталирането на коминна тръба е отговорно събитие, чието компетентно изпълнение гарантира комфорт в къщата, както и комфортни условия на живот.