Днес има голям избор от конструкции за покриви, но най-простият тип остава неизолиран или студен покрив от метал или велпапе. Този тип конструкция е идеална за монтаж на стопански постройки, селски къщи, а също и ако таванското пространство в жилищна сграда не се използва като таван.

Има мнение, че инсталирането на неизолиран покрив не е подходящ вариант за региони със студени зими, но е фундаментално погрешно. Единствените условия са достатъчни, според нормите, изолация на таванския етаж и организиране на топлоизолация на аератора, за да се предотврати образуването на конденз и лед.

 

Монтаж на студен покрив от метална керемида

Металната керемида е популярно покривно покритие от поцинкована стоманена основа с релефен профил, който имитира керамични плочки.

Монтажът на студен покрив от метални керемиди се извършва в следния ред:

 

Извършват се противопожарна, антимикробна и дезинфекционна обработка и диагонална проверка на покривните наклони.

Монтаж на греди, обикновено представляващи греди 150 на 50 мм., Разстоянието между които трябва да бъде 60-90 см. Наклонът на покрива трябва да бъде 12 градуса или повече.

Крепежни елементи (със задължително провисване) на хидроизолационен филм, който гарантира достатъчна вентилация и отвеждане на конденза.

Монтаж на контра решетката.

Монтаж на летва.

В някои случаи звукоизолацията се монтира чрез полагане на слой топлоизолационен материал.

Закрепване на листове от метал.

 

След завършване на монтажа покривът трябва да се почисти от строителни отпадъци. Впоследствие почиствайте покрива от натрупаната мръсотия и листа два пъти годишно, покривайте повредените места с боя и стъпвайте на покрива само с меки обувки. С точното изпълнение на всички препоръки покривът ще продължи повече от 50 години.

 

Монтаж на студен покрив от велпапе

Декингът е материал, изработен от стоманени листове чрез студено щамповане, в резултат на което върху листовете се създават трапецовидни завои, които изпълняват функцията на усилващи елементи.

Монтажът на студен покрив от велпапе е абсолютно прост и се състои от същите стъпки като монтажа на студен покрив от метални керемиди:

 

Лечение.

Закрепване на гредите.

Хидроизолация.

Контролна решетка.

Щайга.

Профилирана ламарина.

 

Когато избирате инсталирането на практичен неизолиран покрив, вие сте освободени от полагане на слой изолация и пароизолация и освен това от довършителни работи, което дава значителни спестявания.