Днес на руския пазар са представени следните видове кабели за отстраняване на лед и сняг на покрива на сгради:

• резистивен;
• бронирани;
• зонални;
• саморегулиращ се.

 

Resistive има специфична мощност в рамките на 30 W / m, което е достатъчно за ефективно отстраняване на снега и предотвратяване на образуването на лед. Предимствата на кабела включват достъпна цена, но на покриви със сложна форма, където се изисква различно количество топлина в определени зони, енергийната ефективност рязко намалява при използването му, тъй като се нагрява равномерно по цялата дължина. Подобен кабел се продава под формата на парчета с дължина до 200 метра.

 

Предимството на бронираните във висока механична якост и възможност за нагряване до 150 градуса. Често се използва, ако е необходимо, за производство на активно експлоатиран покрив.

 

Зоналният кабел е намерил основното си приложение за отопление на дренажната система. Той има постоянна мощност по отношение на количеството генерирана топлина, но ви позволява лесно да го регулирате по дължина по време на монтажа, което е много удобно.

 

Саморегулиращият се кабел е най-енергийно ефективен и лесен за използване, поради способността да се адаптира към специфични условия на околната среда. Топлопредаването на материала достига 100 W / m, което ви позволява бързо да затоплите покрива и да премахнете замръзване. Също така по време на монтажа можете да използвате всякакви сегменти по дължината, които са ограничени само от максималния размер, определен от определена марка.

 

Кабелна инсталация на покрива. Основни точки и нюанси.

Днес има няколко начина за полагане на отоплителен кабел на покрива. Конкретният избор се определя от характеристиките на покритието, сложността на формата, размерите на отделните елементи за отвеждане на стопилката и дъждовната вода.

На обикновен скатен покрив кабелът традиционно се монтира със змия (ако се използва профилиран материал, тогава контурът трябва задължително да улавя долната издатина на вълната). Ширината на змията е 50 см, а стъпката е 10 см. Алтернатива по краищата може да бъде инсталирането на нагревателен кабел на покрива в 2-3 хоризонтални линии (разстоянието между тях е 10 см), което ще да бъде по-икономичен без загуба на ефективност.

Важна роля играе правилната инсталация в дренажната система поради необходимостта да се поддържа възможността за свободно отстраняване на влагата. Ако диаметърът на монтираната тръба или улей не надвишава 80 mm, тогава е достатъчно да се постави една линия нагревателен кабел. В противен случай се препоръчва да поставите две нишки, разположени на разстояние 10 см успоредно една на друга.

Фиксиране на кабели

Когато инсталирате кабела, е важно да го закрепите правилно. Особеността на последното е необходимостта от защита на покривния материал и нагревателния елемент от повреда, като същевременно се запази здравината на инсталацията. Традиционно се използват скоби SLT-C, които се закрепват с пирони и самонарезни винтове, специална перфорирана лента. Ако в покривния материал са направени дупки, тогава тяхната хидроизолация с мастик или силиконов уплътнител е задължителна (също така е възможно да се използват крепежни елементи със специален адхезивен слой).