Покривът е една от най-важните части при изграждането на къща. От качественото изграждане на покрива зависят следните фактори: сигурност, издръжливост и комфортна работа на цялата къща като цяло.

Ако решите да инсталирате покрива със собствените си ръце, трябва да разберете всички тънкости на този процес, а именно да проучите видовете покриви и характеристиките на тяхното инсталиране. Това ще ви помогне да изберете най-добрия вариант за вашата сграда.

Видове покривни системи
Нека разгледаме по-подробно какви видове покриви съществуват:
Двоен покрив. Този тип е по-подходящ за покрива на частни къщи. Монтирането на двускатен покрив е доста проста инсталация на структурна конструкция. Използва се за къщи с малка площ.

Тазобедрени структури. Това е трудна строителна опция, но не по-малко популярна и лесна за използване. Има вид на четирискатна конструкция, използвана предимно за всякакви сгради.

Половин четирискатни покриви. Това е симбиотична конструкция на четирискатен и двускатен покрив. Най-добрият вариант за голяма къща и селска вила.

Конструкциите за палатки са друг вид четирискатен покрив.

Счупени покриви. Това е оригинално и интересно. Инсталирането на тази опция е доста сложно и е много трудно да го направите сами. Често се използва за тавански помещения.

Скатни многоскатни покриви. За да монтирате тази опция, трябва да се свържете с специалисти, тъй като инсталацията изисква определени умения.

Разновидности на покривни строителни материали
След като се спрете на определен тип покрив, е необходимо да закупите материали за окончателното покритие на конструкцията. Цялата система от ферми и нейната здравина ще зависят от вида на покритието.

На пазара на строителни материали се предлагат следните видове покриви:

шисти. Най-популярният и достъпен тип строителен материал. Често се използва за покриване на допълнителни сгради, а за покрива на самата къща се използват по-уважавани видове покривни материали.

Естествени керемиди. Това е благороден и красив строителен материал. Трябва да се има предвид голямото тегло при монтирането на конструкцията на фермата. Притежава високи технически характеристики и дълъг срок на експлоатация.

Метална керемида. Не се различава по висока цена и малко тегло. Монтажът на покрив от метални керемиди няма да ви отнеме много време, той се монтира по доста прост и лесен начин.