Индустриалните покриви са големи и изискват икономични, надеждни и функционални покривни системи. Покривните елементи на такива покриви трябва да бъдат издръжливи и по-устойчиви на огън и влага. Дървените греди трябва да се обработват редовно, това не е подходящо за промишлени съоръжения. Идеален вариант за такива сгради са стоманените покриви, покрити с профилирани листове.

 

Покривна конструкция

Покриването на промишлени сгради обикновено изисква тежки машини. Като материали за греди и греди се използват канал, ъгли и I-греди. Предприятията могат да закупят материали за самостоятелно производство на всички покривни елементи или да поръчат готови решения: ферми, греди и греди. Преди закупуване е необходимо да се направи проектен чертеж.

 

Покривно покритие: велпапе

Трите най-популярни материала, използвани за покриви, са:

битум;

профилиран лист;

мастика.

Декингът е популярен материал за покриване на скатни покриви. Има няколко предимства:

ниска цена;

леко тегло;

надеждно покритие, което предпазва от корозия;

дълъг експлоатационен живот.

Профилираният лист служи до 20 години. Монтира се лесно, а естетическите свойства на материала се осигуряват от полимерно покритие. Покритието също така предпазва материала от корозия. Основният недостатък на велпапето е лошата звукоизолация. Предприятията обаче решават този проблем чрез полагане на допълнителни звукоизолиращи материали под покривните листове.

 

Битум: евтин и весел

Най-популярният материал за покриване на плоски индустриални покриви е битумът. Основното предимство на този материал е ниската цена. Днес производителите произвеждат модифициран битум, който струва малко повече, но издържа до 30 години. В основата на такова платно е фибростъкло, импрегнирано с битумен състав от двете страни.

Битум:

траен;

много еластична;

водоустойчив;

евтин;

устойчиви на температурни промени.

Битумът има само три недостатъка:

материалът е подложен на механични и химически повреди;

битумното покритие постоянно се нуждае от ремонт;

материалът може да се използва само при покриване на покриви, чийто ъгъл на наклон не надвишава 20 градуса.

 

Мастика: течен покрив

Мастикът е течен материал, който се втвърдява, когато се нанесе върху покрива. Осигурява високо ниво на шумо- и влагоизолация, експлоатационният живот на такова покритие достига 20 години. Мастикът не гние и не е подложен на корозия, не изисква постоянен ремонт. Този материал е достатъчно практичен, за да се използва за покриване на плоски покриви във фабрики. Не е подходящ за скатни покриви и това може да се счита за недостатък на течния състав. Въпреки че няма очевидни недостатъци на покритието.

Разбира се, монтажът на покриви в промишлени съоръжения е задача за професионалисти. Такава работа се извършва от специалисти с богат опит. По време на монтажа е необходимо да се осигури равномерно разпределение на мастика върху повърхността на покрива, в противен случай могат да възникнат течове.