През зимата на покрива се образува дебел слой сняг, по време на размразяване се образуват ледени висулки, което е изпълнено със следните проблеми:
• вероятност от нараняване на животни и хора в резултат на падащ сняг или ледени висулки;
• повишено натоварване на покрива и основата;
• възможността за разрушаване на сградната система в резултат на образуване на лед.

Това важи особено за топли и горещи покриви, върху които сняг и лед се топят вече при температура от -10 градуса. През зимните месеци те образуват сериозна ледена шапка, която може да бъде премахната по два начина. Първият включва редовно отстраняване на снега на ръка, което е неудобно, изисква много време и внимание, защото можете да паднете по стълбите по време на почистване. По-оптимално би било да инсталирате покривно отопление, което ви позволява автоматично да премахвате лед и сняг през цялата зима, гарантирайки безопасност дори по време на отсъствието на собствениците.

Методи за отстраняване на сняг и лед от покриви и улуци
В момента се използват три системи:
• електроимпулсен;
• нагревателен кабел;
• нанасяне на специални емулсии.

Електроимпулсната система днес се използва рядко поради високата цена на оборудването, но благодарение на отличната си енергийна ефективност, тя се изплаща след няколко години. Вторият недостатък, който ограничава инсталирането на покривно отопление на такава система, е невъзможността за защита на улука или канализацията.

Използването на специални емулсии също е ограничено поради необходимостта от повторение на обработката няколко пъти през зимата и високата цена на консумативи, специализирани услуги (често се налага използването на специално оборудване или индустриални алпинисти).

Най-оптималният и безопасен начин е използването на нагревателен кабел, който ви позволява да премахнете лед и сняг дори от най-сложния покрив. Предимството му е лесният монтаж на системата за отопление на покрива и улуците и минималните грижи за поддръжка по време на работа.

Характеристики на отопление на покрива с кабел
Като цяло системата включва следните елементи:
• нагревателни елементи;
• автоматизация;
• елементи за закрепване;
• дистрибуторска мрежа.

По време на монтажа на отоплението на покрива и дренажа е необходимо да поставите нагревателния кабел така, че на 1 квадратен метър от стрехите или покрива да пада мощност от 180 W. Има и по-икономично решение, което включва монтиране на медна или стоманена плоча под кабела. Това ви позволява да намалите консумацията на енергия с 6-8 пъти, но в същото време общата ефективност на системата се намалява, което може да бъде критично за частни къщи със сложен покрив.

Инсталирането на система за отопление на покрива и канализацията предвижда инсталирането на специални сензори за температура и влажност на контролни места, които автоматично ще включват отопление само ако има подходящи условия за образуване на лед. Това значително намалява консумацията на енергия, което го прави по-икономичен за работа.