През зимата на покрива се образуват ледени висулки, а на покрива – лед. Това води до сериозни проблеми. Ледът често е причина за преждевременна повреда на покрива, а ледените висулки могат да причинят щети на здравето и имуществото, ако не бъдат лекувани. За да се предотврати образуването на скреж, е необходимо да се използва покривна система против заледяване. Собственикът на къщата може сам да инсталира всички необходими елементи на системата или да се обърне към специалисти.

Какво представлява системата против заледяване

За да се предотврати образуването на замръзване на покрива, се използва система за отопление на покрива, използваща термични кабели. Първо трябва да изберете компонентите и едва след това да започнете инсталирането на системата против заледяване на покрива. За отопление се използват два вида кабели:

саморегулиращ се;

резистивен.

За ефективно отопление на покрива можете да използвате един от двата вида кабели. Резистивните продукти са по-евтини, имат постоянна температура и мощност. Саморегулиращите се съпротивление, мощност и температура зависят от околната среда, те са по-икономични, но по-скъпи.

Експертите препоръчват използването на двата вида термични кабели, инсталирането на саморегулиращи се модели на улуци и резистивни на покрива. При избора на термокабели е необходимо да се вземе предвид вида на дренажите. За стоманени дренажни тръби си струва да вземете кабели при 20-30 W / min. За пластмасови системи не се препоръчва използването на модели, чиято производителност е по-висока от 15017 W / min.

Каквато и да е системата против заледяване, монтажът ще изисква и допълнителни компоненти. Ще трябва да закупите:

– крепежни елементи;

– термостат;

– блок за управление;

– различни елементи на разпределителната мрежа.

 

Инсталиране на системата

Монтажът на покривна система против заледяване се състои от няколко етапа:

– Избор на компоненти, изчисляване на дължината на кабела.

– Изготвяне на системен план.

– Обработка на местата за полагане на кабели с уплътнител, фиксиране на термокабела върху улуците и водостоците.

– Полагане на кабели около периметъра и на места, където се натрупва сняг, закрепване към монтажна лента и уплътнител.

– Монтаж на кутии и датчици на термостат.

– Полагане на захранващи и свързващи кабели.

– Монтаж на блока за управление.

– Проверка на системата, първо стартиране.

 

В случай на неизправност е необходимо внимателно да проверите закрепването на всички елементи. За хора, които нямат подходящо образование и не разбират от електричество, такава работа може да изглежда твърде сложна. Ако инсталирането на покривна система против заледяване изглежда трудна задача, тогава е по-добре да се обърнете към професионалисти. Специалистите ще инсталират всички необходими компоненти след избор на оборудването.

Има алтернативни начини за отопление на покрива през зимата. Повечето собственици обаче избират термични кабели. Такава система против заледяване е по-икономична, лесна за работа и лесно ремонтирана в случай на повреда. Системата за отопление на водата ще струва повече на собственика на къщата.