Едно от най-популярните покривни покрития у нас е мекият покрив. Това се дължи на редица неоспорими предимства:

достъпна цена;

сила и лекота;

издръжливост;

високи хидроизолационни качества;

и т.н.

За да бъде мекият покрив здрав и надежден, покривът трябва да бъде положен върху правилната основа, основните изисквания за която могат да бъдат формулирани с две думи: солидна и равна. Това може да се осигури чрез монтаж на OSB плочи под покрива.

OSB плочите са пресовани дървени стърготини, стърготини и други малки частици от дърво, закрепени заедно с помощта на синтетични смоли.

 

Предимства на OSB плочи (OSB)

ниска цена;

стабилност на качеството на продукцията;

постоянство на размерите и дебелината на плочите;

сила, леко тегло и лекота на обработка;

високи топло- и звукоизолационни качества;

не подлежи на деформация, гниене и образуване на мухъл;

 

Технология на монтажа

За монтаж на OSB плочи под мек покрив ще ви трябват следните работни инструменти и материали:

 

Полимерно фолио като паро-влагоизолационен материал, който служи за защита на вътрешната зона от проникване на влага.

Капкомери. Полимерното фолио не позволява на кондензата да проникне под покрива, докато влагата се събира в капка и от нея се изхвърля в канавката. По периметъра на къщата се монтира капкомер, отгоре се поставя ръбът на полимерния филм и получените фуги се запечатват с битум.

Дървени решетки. Те са приковани към гредите директно върху полимерния филм. Дебелината на прътите е 5 см. Тази стъпка е необходима за организиране на вентилацията на пространството под покрива.

OSB плочи. При полагане на OSB листове се запазват технически празнини от 3 mm. Изискването се дължи на способността на плочите да набъбват от висока влажност, при липса на пропуски това свойство може да доведе до деформация.

Крепежни елементи.

Чук / отвертка.

Измервателен уред.

Електрически трион.

 

Важни нюанси

Когато монтирате OSB плочи под мек покрив, не трябва да забравяте, че всяка плоча трябва да има 2 или повече опори. Плочите се съединяват точно върху тези опори и се закрепват към тях с пирони или самонарезни винтове.

Листовете се закрепват на разстояние 1 см от ръба на стъпки от 1,5 см.

Колебанията във височината на OSB листа трябва да бъдат не повече от 2 mm.

 

Срокът на експлоатация и надеждността на мекия покрив директно зависи от това колко добре е направена основата под покрива. Ако се допуснат грешки при монтажа на OSB под покрива, дори използването на висококачествени материали няма да спаси основата от деформация, а това от своя страна ще доведе до бързо износване на покрива и намаляване на експлоатационния му живот .