Често може да се наложи да инсталирате еднослоен покрив със собствените си ръце. Може да има няколко причини за това: банална липса на средства за плащане на изпълнител, желание да спестите пари или да направите нещо сами и т. Преди това, поради ограничения избор на материал, се използват двуслойни покрития, така наречените „субстрат“ и „броня“, които се полагат с офсетни шевове. В момента на строителния пазар има много модерни покрития, които ви позволяват да извършвате покривни работи в един слой, което спестява време и по никакъв начин не влияе на издръжливостта.

 

Състав на материалите

За да извършат монтажа на еднослоен покрив, съвременните производители произвеждат много видове покривни мембрани, които имат следната структура:

– долния слой на защитното фолио;

– основа от фибростъкло;

– основен полимерно-битумен слой;

– горният защитен слой с пудра.

Една добра мембрана може да струва повече от класическите двуслойни покривни материали, но това е напълно оправдано от увеличения експлоатационен живот и по-малко труд по време на монтажа.

 

Инструменти

За да инсталирате еднослоен покрив със собствените си ръце, ще ви трябват следните инструменти:

– метли, четки;

– шпакла;

– покривен нож;

– ролков шев;

– газова печка.

В допълнение към инструмента е желателно да имате издръжливи гащеризони, ръкавици и обувки с дебели подметки.

 

Технология на монтаж

Подреждането на еднослоен покрив може да се извърши както на плосък, така и на скатен покрив. Монтажът на еднослоен покрив се извършва в следния ред:

Подготовка на основата. Повърхността на покрива се почиства от отломки и прах с четки и метла. Ако бетонната основа има дефекти (дупки, ями, дупки, пукнатини и др.), Те трябва да бъдат отстранени с циментова замазка (точков ремонт или изливане на замазка върху цялата повърхност на покрива). За скатни дървени покриви – ако е необходимо, поставете листове OSB, устойчиви на влага, за да постигнете равна повърхност.

Нанасяне на грунд (мастика). Мастикът се нанася само върху суха и обезпрашена основа с четка, метла или валяк. Преди полагането на мембраната е необходимо да се изчака пълното изсъхване на грунда. Има и мастики за „студено“ полагане, в който случай се нанася върху повърхността и веднага се полага мембраната.

 

Напасване на материала

Преди полагането на мембраната ролката трябва да се разгъне на повърхността, за да се монтира „на място“. След монтажа можете да продължите с монтажа на еднослоен покрив. Ако работата се извършва на плосък покрив, е необходимо да се оборудва кръстовището с парапета. Първата лента се навива така, че да има поне 25 сантиметра върху парапетната стена и се закрепва механично. Завършващата лента е прикрепена към парапета с припокриване към първата. При монтаж на скатен покрив работата трябва да започне от дъното на покрива.

Монтаж на мембрана. Покритието се разточва, като едновременно с това се отстранява защитното фолио. С помощта на валяк материалът се притиска към повърхността. При горещия метод мембраната се нагрява с горелка, а при използване на „студен“ мастик това не е необходимо. След полагане на първата лента, второто „припокриване“ се полага най-малко 15 сантиметра. Шевовете се нагряват с горелка и се валцуват с валяк за надеждно „спичане“ на материала един с друг.

Съгласно описаната технология материалът се полага до пълното покриване на покрива с мембрана. В края на работата се монтират корнизи, сливи, кънки и др.