В момента пазарът на строителни материали предлага много решения за покриви. Изборът на конкретен покривен материал се определя от неговите експлоатационни характеристики и съотношението цена/качество. В това отношение един от най-популярните строителни продукти е ондулин. Използването му за покривни работи е по силите дори на непрофесионалист.

Видове и състав на материала
Ондулин е модерен гъвкав покривен материал, представен под формата на керемиди или плочи, характеризиращ се със същото качество. Създаден е на базата на органична маса, импрегнирана с битум и съдържа:

– пълнител, който се основава на минерален компонент;

– редица пигменти от минерална природа;

– смоли за повишаване на устойчивостта на топлина;

– основа от целулозно-влакнест материал.

Шисти се използват за монтиране на покриви с проста конфигурация. Керемидите се използват, когато покривът е със сложна конструкция. Този избор се дължи на необходимостта от намаляване на отпадъците.

Материални предимства
Монтирането на покриви от ондулин е широко разпространено поради многобройните предимства на материала.

– Водоустойчив.

– Устойчивост на биологично въздействие.

– Химическа устойчивост.

– Топлоустойчивост.

– Устойчивост на ултравиолетово лъчение.

– Възможност за самостоятелно монтиране на покрив при наличие на подробна инструкция.

– Малко тегло. Този фактор е от голямо значение, ако монтажът на покрива от ондулин се извършва на ръка.

– Спестяване.

– Прекрасен външен вид.

– Екологичност.

Монтаж: етапи
Работата по инсталирането може да бъде завършена в няколко стъпки.

1. Първоначално трябва да се постави и закрепи пароизолационният филм, след което решетките на щайгите се закрепват към гредите. В строителните клетки се полага изолация, върху която е прикрепен хидроизолационен филм в областта на краката на гредите. За да се оформи вентилационна междина, е необходимо да се заковат летвите на контралетвата в горната част на летвата.

2. Първият ред материал е фиксиран в долната част на наклона на покрива от страната, която е най-защитена от вятъра. Ондулиновите листове с долния си ръб трябва леко да излизат извън корнизната дъска, така че валежите да могат да се оттичат приблизително в центъра на корнизния улей. В този случай параметрите на издатината се определят индивидуално, но не надвишават 7 см. Материалът трябва да се полага в една вълна с припокриване. Няколко централни пирона се забиват през вълната и най-външните крепежни елементи се забиват във всеки.

3. Започвайки от втория, всеки ред с равномерна стойност трябва да се монтира от половината лист до билото на покрива.

4. Преди полагането на последните редове трябва да се направи допълнително закрепване на летвата за профила на билото.

5. Фугите между стената и покрива, както и фугите на различните нива на дола се затварят със стандартни профили от производителя на ондулин.

6. На последния етап фронтонната дъска и покривните фуги са хидроизолирани.