Много собственици на частни домакинства оборудват баня на своя сайт. Това е чудесно място за почивка, а в райони, където няма течаща вода, банята замества ваната и душа. И за да може банята да служи дълго време и да угоди на собствениците, тя трябва да бъде добре оборудвана.

Най-важното за надеждността е добрият покрив. Покривът на банята, както всяка друга сграда, може да бъде от няколко вида. Най-популярният от видовете се счита за двускатен покрив. С достатъчна здравина такъв покрив се прави и на едноетажни къщи.

Под покрива има тавански помещения. От своя страна такъв покрив е разделен на няколко подвида. След това ще говорим за това как да направите покрив за баня и кой да предпочетете.

Двускатен покрив за баня
Както беше отбелязано по-рано, покривът на банята може да бъде направен в различни версии. Най-популярни са двускатните покриви за бани. Те могат да бъдат построени по такъв начин, че жилищните помещения да бъдат разположени под покрива. Или просто се прави таванско помещение, за да побере много неща. Зависи от желанието на собственика на помещението.

Но тъй като говорим за покрив за баня, най-вероятно ще бъде вторият вариант. Таванското помещение може изобщо да не се прави. За да решите със сигурност, струва си да разгледате плюсовете и минусите на всяка опция.

Таванското пространство под покрива на банята има много предимства. Например, ако се изгражда баня в селска къща, тогава няма нужда да оборудвате селска къща.

Таванското помещение в този случай може да се използва като място за спане и почивка. В допълнение, в тази стая можете просто да оборудвате таванското помещение за съхранение на неща, докато това ще помогне да се запази топлината във ваната.

Ако предпочитате опцията с таванско помещение, тогава работата по инсталирането на покрива е много по-лесна. На стръмен покрив можете лесно да инсталирате всяко покритие. Освен това такъв наклон ще бъде пощаден от валежи. Снегът няма да се задържи на такъв покрив и свободно ще се спусне върху него.