Използването на меки покриви в условията на руския климат е доста подходящо и целесъобразно явление. Ruberoid, фибростъкло, битумни плочки, полимерни мастики и други аналози се различават от конкурентните материали с ниско тегло, абсолютна плътност, достъпна цена и дълъг експлоатационен живот. Освен това меките покриви са известни с голямо разнообразие от дизайнерски решения, което ви позволява да проектирате къща в собствен индивидуален авторски стил.

 

Методи за полагане на мек покрив
Поради факта, че на пазара има много строителни материали за меки покриви, методите на монтаж са коренно различни. Всички тези методи обаче могат да бъдат класифицирани в три условни групи:

Полагане на меки покриви от рулонни материали (за плоски и скатни покриви с наклон до 9 градуса).

Ролковите материали за меки покриви се произвеждат във формат, съответстващ на името – ролки. Покривните материали от този тип се основават на полимери, битум или полимер-битумни смеси. Полагането на меки покриви от рулонни материали се извършва на „ленти“: битумни – чрез топене и полимерни – чрез частично или пълно залепване.

Трябва да се отбележи, че самополагането на мек покрив е възможно само от полимерни ролки, тъй като за слепване на битумен лист е необходимо скъпо специализирано оборудване.

Оформяне на мек покрив от битумни или полимерни мастики (за плоски покриви с наклон до 15 градуса).

Полимерните и битумните мастики се предлагат на пазара в две версии: готови и подложени на предварителна подготовка. Под „подготовка“ се разбира загряване на мастика, за да се доведе до желаната консистенция. Оформянето на мек покрив от мастика, както при рулонните материали, се извършва по два начина: чрез пръскане или ръчно.

Всъщност почти всеки може да оформи покрив от мастика ръчно, без да има високи технически познания и умения в областта на строителството. Достатъчно е да следвате инструкциите стъпка по стъпка и да бъдете толерантни, тъй като процедурата за нанасяне на мастичен покрив е много дълга и трудна задача.

Полагане на мек покрив от битумни или полимерни керемиди (за скатни покриви).

Битумните и полимерни плочки се произвеждат под формата на плоски плочки, чиито краища са украсени с фигурни венчелистчета, имитиращи керамична текстура. Задната страна на такива плочки е снабдена със залепващи ленти, предназначени за фиксиране върху дървена основа. По време на монтажния процес обаче се използват и покривни гвоздеи (или самонарезни винтове), осигуряващи по-сигурно закрепване.

За самостоятелно полагане на меки покриви битумните или полимерните керемиди са най-простите и непретенциозни. Поради факта, че според технологията всяка керемида се монтира отделно, всяка допусната грешка се коригира лесно. Инструкциите обаче все пак ще трябва да бъдат внимателно проучени и, ако е възможно, да се възползват от съветите на специалист.

 

Условия и цена на полагане на мек покрив
В съвременните реалности самостоятелното полагане на покриви отдавна е загубило своята актуалност, тъй като строителният пазар предлага гарантирано висококачествена работа на достъпна цена и с възможно най-кратко време.