Гъвкавата керемида е популярен в момента мек покрив, който понякога се нарича и битумен. Гъвкавите керемиди се изработват под формата на отделни елементи, наречени керемиди, които представляват плочи със специален модел, чиято стандартна дължина е 1 m и ширина 30-35 cm.

 

Монтирането на гъвкави керемиди е възможно на покриви с всякаква конфигурация и практически няма ограничения за наклона на покрива, минималният ъгъл е само 11˚.

 

Предимства

 

издръжливост: гъвкавите плочки служат до 50 години;

ниска цена на монтаж на гъвкави плочки и самия материал;

отлични хидроизолационни свойства, материалът не преминава и не абсорбира течност;

не изисква разходи за поддръжка и ремонт;

богат избор от цветови схеми;

универсалност: подходящ за покриви с различни наклони и конфигурации;

осигурява отлична шумо- и топлоизолация;

подходящ както за нови покриви, така и за ремонт на стари;

екологичност и безопасност.

 

Разновидности на гъвкави плочки

 

Наред с разнообразието от форми на шиндлите, керемидите се различават и по броя на слоевете. На пазара има двуслойни и трислойни керемиди, допълнителните слоеве значително увеличават експлоатационния му живот, освен това такъв покрив изглежда обемен, което също е признато предимство.

Специален вид многослойна гъвкава плочка е ламинираната плочка, която се изработва чрез закрепване на два или повече слоя с фибростъкло, като долният слой е с правоъгълна форма, а върху горните се нанася своеобразна шарка. Ламинираните керемиди улесняват монтажа, тъй като не изискват точен избор на шарката при съединяване на керемидите, освен това такива шиндли не се повдигат при силен вятър, което повишава техните хидроизолационни способности.

 

Последователността на монтаж на гъвкави плочки

Подготовка на основата и вентилация.

Поради факта, че самата гъвкава плочка е мек материал, нейното инсталиране е възможно само върху здрава основа. В съответствие с технологията на полагане, основата трябва да бъде плоска и гладка повърхност, поради което листове от влагоустойчив шперплат често се полагат върху стандартна решетка.

Следващата стъпка на този етап е организирането на вентилация, необходима за отстраняване на излишната влага, както и топлоизолация в пространството под покрива.

2. Монтаж на подложката.

Подложката е необходима за създаване на допълнителна защита на покрива от течове. При покриви с голям наклон подложният слой се нанася върху цялата повърхност, а при покриви с малък ъгъл на наклон само в опасни зони. И в двата случая, за да се осигури целостта на слоя след нагряване на основата, основата е предварително покрита с битумен мастик.

След това се извършват всички необходими процедури, свързани с организацията на дренажната система, например, ако е необходимо, фиксирайте скобите за улуците за дренаж върху стрехите.

За укрепване на корнизите и краищата се използват метални ленти, положени върху облицовъчния слой.

3. Полагане на керемиди

 

За да се избегне изкривяването на редовете, се извършва предварителна маркировка, след което, започвайки от центъра на наклона и придвижвайки се към краищата, те започват да полагат керемидите. Монтажът на покрива е завършен с монтажа на билото. Билото на покрива е оформено от елементи от меки керемиди, разделени на три части и огънати под необходимите ъгли.