Съвременното строителство пристъпи далеч напред, влагат се все повече нови материали, които се произвеждат по специални технологии. Именно това допринася за внедряването на невероятни решения в строителството на сгради. Като материал за изграждането на покрива, строителите се съветват да обърнат внимание на “ондулинов покрив”. Тъй като такъв покрив има универсални качества.

Какви са качествата и предимствата на ондулинов покрив?
Ондулинът отдавна е покрит с къщи на Запад, не толкова отдавна се появи и у нас. Строителите отбелязаха предимствата на този материал, те са както следва:

Притежава повишена устойчивост на температурни разлики;
Издържа на излагане на ултравиолетово лъчение без избледняване;
Не се образуват мухъл и гъбички;
Устойчив на химически компоненти;
Притежава повишена звукоизолация;
Различава се с леко тегло.
Недостатъците включват факта, че ще трябва да затворите пролуките, така че ондулинът да издържи дълго време, трябва да се грижи правилно. Външният вид на такъв покрив е привлекателен, експлоатационният му живот е доста дълъг.

Наличие на видове ондулинов покрив и монтаж.
Този тип покрив може да бъде шисти или керемиди. Покривът има повишена стабилност, способен да издържа на различни видове товари.

Плочките ондулинов имат размери 100 * 35 mm, подобни на плочките, които външно имитират плочки. При производството се използва фибростъкло, всяка страна е покрита с битум. Можете да закупите ондулинови плочки в различни цветове.

Ондулиновите шисти имат вълнообразност, продават се под формата на листове, всеки с тегло не повече от 6 кг, обикновено в стандартни размери – 2 * 0,95 m.

Първоначално, по време на монтажа, долините се закрепват там, където се пресичат склоновете. След това пергаминът се нанася върху решетъчната основа и листовете се подготвят за монтаж.

Подготовка за работа
Необходимо е да се подготви стандартна ножовка с фини зъби или прободен трион, такъв инструмент ще е необходим за рязане на листове. С помощта на масло е необходимо да се обработват зъбите, този съвет от опитни строители ще избегне задръстването на инструмента за рязане в листовете. За маркиране ще ви трябва маркер или молив.

Първо, долните редове се монтират хоризонтално, като се отчита спазването на шахматна дъска и припокривания. Закрепването се извършва със специални пирони. Закрепването на първоначалния ред се извършва във всяка от вълните, а в следващия – през една.

Тъй като по-голямата част от плочата ще бъде монтирана, ще е необходимо да се направи скейт, припокриващ се, от двете страни. Покривът е много атрактивен и издържа дълго време.