В изграждането на къща няма второстепенни елементи, всеки от тях по свой начин е важен. Покривът в случая не прави изключение, какъвто и да е – той е един от най-важните компоненти на всяка сграда.

Има няколко вида покривни основи, различаващи се една от друга по естеството на монтажа и използваните материали. Един от най-често срещаните видове покриви е четирискатен покрив, който прилича на палатка, популярно наричана „шатра“.

Този тип покрив е най-често срещаният и се е доказал добре от десетилетия.

Защо да изберете тази опция за покрив
Всичко е относително и строителството също има своите плюсове и минуси, няма идеален вариант, който да е универсален за всяка повърхност. Четирискатен покрив, както всеки друг, има свои собствени характеристики, всичко зависи от условията на експлоатация на сградата, различни ситуации и дори климата.

Всяко условие има свои собствени изисквания. Що се отнася до двускатния покрив, основните му предимства са:

добър външен вид, удобство за дизайнерска работа;
този тип покрив е подходящ за почти всеки покрив, особено за метални керемиди, вижте как изглеждат такива покриви на връзката;
значително разширена площ под тавана;
по-добра топлоизолация.
Няма да е лесно да изградите такава структура сами. Основният недостатък на такъв покрив е неговата масивност, както и покривната изолация, която не може да бъде изпълнена сама. Ще са необходими няколко знаещи хора, които да помогнат.

За да се изчисли правилно количеството необходими материали, е необходимо да се вземе предвид дизайнът и общият вид на сградата. По принцип двускатният покрив е направен под формата на пирамида, можете да запомните геометрията и да изчислите площта, като използвате формулата на пирамидата.

Характеристики на инсталиране на греди
За да започнете работа, трябва да подготвите необходимите инструменти, правилното количество материали, така че да няма трудности в процеса.

Преди да започнете монтажа, определено ще ви е необходим проектен чертеж, който не трябва да правите сами, защото можете да развалите дизайна, по-добре е специалист да направи това, който, като вземе предвид желанията на собственика, ще начертайте правилната проба. Най-важният етап от работата е хидроизолацията, която ще изисква следните материали:

изолационен материал;
дъски за рамката;
пароизолация;
греди, за основата;
покривен материал.
Когато материалите са готови, трябва да се погрижите за инструмента, за такава работа ще ви трябва:

ножовка за дървообработване;
чукове и различни пирони;
отвес и дълго ниво;
отвертка.
Първо се прави основа, към която в бъдеще се закрепват гредите, основно гредите се монтират върху горните опори, след това подготвените пръти се задвижват, а самите греди се фиксират към таванните опори.

За да монтирате гредата на билото, ще ви трябва отвес и ниво. След като продължите с монтажа на наклонени греди, това ще бъдат основите на цялата покривна равнина. За надвеса на склоновете ще са достатъчни 50 сантиметра, малко повече, но в никакъв случай не повече от 1 метър.