Шиферът все още не губи своята популярност и се използва за подреждане на покрива на селски къщи, стопански постройки и големи жилищни сгради. Можете да се справите с полагането на шисти сами, но си струва да спазвате няколко условия, които ще ви помогнат бързо и правилно да завършите работата. За да разберете как да покриете покрива с шисти със собствените си ръце, трябва да вземете предвид технологията на монтаж и характеристиките на работа с материала.
Предимства и недостатъци на шисти
Шиферът има много полезни предимства, така че често се използва в нискоетажно строителство. Материалът обаче има няколко недостатъка, които трябва да се вземат предвид по време на монтажа.

Предимства:

устойчивост на огън;
лекота на монтаж;
продължителност на работа;
евтиност и издръжливост.
Покривът от шисти е подходящ за всеки дизайн на сграда, изглежда красив и служи дълго време. Можете да разберете как правилно да поставите шисти само след като проучите неговите характеристики.

Недостатъци на покритието от шисти:

има голяма маса;
по време на транспортиране трябва да се спазват определени предпазни мерки – шистите са много крехки.
Като се имат предвид тези характеристики на материала, трябва внимателно да обмислите условията за неговото транспортиране и монтаж. Ако силата е преди всичко за собственика на къщата, струва си да купите желязна плоча.

Основни характеристики
Въпреки разнообразието от покривни материали, традиционната азбестоциментова плоча остава популярна сред частните предприемачи. Поради наличието и практичността на материала е възможно да се ремонтира покрива без използването на специални инструменти. Класическата плоча обикновено е покрита с обикновен навес или двускатен покрив. В допълнение, той често се полага върху двускатни и четирискатни покриви.

Плочата е устойчива на статични натоварвания. Той не се страхува от агресивни среди, подлежи на обработка. Когато работите с шисти, трябва да се внимава – за да не се счупят листовете, важно е да се следи позицията му при изкачване на покрива и при рязане.

Шистите се използват най-добре за покриви с проста геометрия. Оптималният ъгъл на наклон за такъв покрив е 20 градуса. Но често се прави наклон от 35 градуса, така че по време на топенето снегът да се търкаля по-бързо.

Полагането на шисти включва инсталиране на листове с различни размери:

дебелината на листовете с 6 вълни е от 5 до 7 мм, а ширината е 1125 мм;
шисти със седем вълни са с дебелина 5-8 mm с ширина на листа 980 mm;
листовете с 8 вълни са с ширина 1130 мм и дебелина 5-8 мм.
Всички листове от шисти, независимо от броя на вълните, имат дължина 1750 mm.