По време на строителството на къща винаги е време да планирате тавана и покрива. В същото време ъгълът на покрива играе ключова роля, тъй като от него зависи размерът и обемът на таванското пространство.

На този етап трябва да решите как ще използвате това пространство – ако искате да го направите обитаемо, тогава трябва да вдигнете покрива и обратното. Днес ще анализираме по-подробно оформлението на покрива.

Изчисляване на ъгъла на наклона на покрива
Ъгълът на наклона на покрива зависи не само от вашето желание, но и от други фактори, като използваните материали и метеорологичните условия. Рядко се среща висок покрив, гледайки който отстрани, можете да видите триъгълник, чиято основа е по-малка от страните.

Първото нещо, което идва на ум, е цената на материалите – изграждането на такъв покрив може да удължи бюджета ви доста, въпреки факта, че не само ще трябва да закупите повече материали, но и да плащате на работниците повече за свършената работа.

Ако вие сами строите къща, това ще направи процеса много по-дълъг и по-труден. От друга страна, вятърът на сградата, който се превръща в проблем с някои видове материали.

Ъгълът на наклона на покрива в този случай не трябва да се увеличава значително. Има много онлайн калкулатори, които ще ви помогнат да разберете получените стойности, но можете да направите всички изчисления сами.

Ако нямате опит в строителството, препоръчително е да поверите проектирането на покрива на архитект или строител с опит. В зависимост от вашите предпочитания, той ще ви помогне да изберете ъгъла на наклон на навесен покрив или по-сложно решение.

В нашия регион най-често се срещат къщи с двускатен и четирискатен покрив. Това се дължи на факта, че в страните от постсъветското пространство частните къщи са предимно едноетажни за едно семейство и такива покриви са почти най-лесни за проектиране.

Природни условия и натоварвания
Ние не живеем на екватора и затова не трябва да забравяме за зимата и стабилните валежи под формата на сняг. Опитните архитекти и строители знаят какъв трябва да бъде ъгълът на покрива при различните видове материали, за да може да издържи на снеговалеж.
Обикновено хората не възприемат снега като строителите. Покрив с голяма площ и малък ъгъл на наклон обикновено събира много сняг, което оказва впечатляващ натиск върху цялата конструкция. Ето защо се препоръчва наклонът на покрива да бъде най-малко 25 градуса.